Afterwork i hälsans tecken


En onsdag för ett par veckor sedan var jag på Afterwork som anordnades av Länsförsäkringar. Eftermiddagen leddes av Peter Chalenius från Plenus Event. Peter ställde frågorna, men ibland kunde jag fundera över om det verkligen är bra att uttrycka sig så skeptiskt till sin uppdragsgivare.

Själva dragplåstret till eftermiddagen var Fysioterapeuten Maria Jönsson som informerade om stress och hur allt hänger ihop. Jag valde att anteckna flitigt för att kunna förmedla det vidare.

Min tolkning av syftet med stress är att ett hot uppfattas, kroppen laddar energi och lyckas prestera enormt bra inom flykt/anfall. Långvarig stress bryter givetvis ner kroppen då förbränningen inte fungerar som vanligt och inte heller upptagningen av ny energi och viktiga ämnen.

Det ska vara en balans mellan arbete, vila och fritid. Stress aktiveras då krav och måsten kommer in i bilden. När du gör något du tycker om och är närvarande i det du gör så finns inte stressen där.
En man på föreläsningen tyckte dock att det hela låter som ett drömscenario, för vardagen består av jobb, deadlines, hinna träffa frun, skjutsa barnen. Svaret han fick var att han måste hitta det som är viktigt. Om den enda tiden han hinner umgås med barnen är just när han skjutsar dem, måste han använda denna tid då han själv anser att det är viktigt med tid för barnen. Få bort tanken att det är ett måste.

Stress kommer också av obalans i livet. Rörelse, tankar, känslor och sinnesintryck ska vara i balans. Stressen gör att ämnesomsättningen blir sämre och försvårar eventuella önskemål om viktnedgång. Det viktigaste är att fokusera på det som görs – mindfulness.

Det finns tre P att ta hjälp utav, när stressen känns påtaglig. Planera, Pausa (lyssna in dig själv) och Prioritera. Sedan tillkommer TH som står för Ta hjälp. I dagens samhälle ska alla klara av allt själva, men det kanske inte är alltid rätta vägen?

Det slutliga tipset var att prova på något nytt fysiskt varje vecka. Det kan vara småsaker, huvudsaken är att hjärnan får arbeta och skapa nya kopplingar. Det ger god stimulans och i sin tur välmående.

Efter föreläsningen bjöds det på en generös buffé med hälsotema.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s