Det är inte tanken som räknas


Ami Hemviken, Talarforum

Ami Hemviken, Talarforum

Ami Hemviken gav ett smakprov på föreläsning i fredags genom Talaforum på Scandic Crown i Göteborg. Ami coachar i huvudsak företag inom kommunikation och därmed ett namn i branschen. Hon är extremt populär och det resulterade i en rekordstor publik. Ami är fylld av energi och är skämtsam samt använder sig av ett tydligt kroppsspråk, som är en del utav det hon lär ut.

Under föreläsningen kändes hon dock lite speedad och informationen hon delgav var nischad inom skillnaden mellan övertygande och övertalande. Då och då kom en del inflikade kommentarer som poängterar hur vi människor är slavar under vanans makt. Publiken hade en förmåga att skratta när de kände igen andra personer, men vara tysta när de kände igen sig själva 😉

Några bra poänger som nämns är att om du vill sälja in en ide är det viktigt att du målgruppsanpassar ditt budskap. Du ska lyssna på den som du vill förmedla till och ta reda på vad som är viktigt för den personen. Det handlar alltså inte om dig och din ide utan om lyssnaren och din ide. Det du förmedlar via ord motsvarar 20% av mottagarens uppfattning medan 80% motsvarar intrycket av hur du förmedlar det. Det är givetvis viktigt att vara kunnig om det du ska förmedla, men för att vinna över dina lyssnare är det avgörande hur väl du förmedlar det. Prioriteringen ligger vanligtvis på att öva ”fakta” istället för att öva hur man kan presentera det säljande.

Ami har själv inte författat någon bok om det ämne hon föreläser och coachar inom, men det kan jag förstå då det finns många böcker inom ämnet redan. Jag rekommenderar ett besök på biblioteket! Sedan finns även talarkurser hos bland annat Folkuniversitet. Kurser ger garanterat valuta för pengarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s