Rädslan för teknikens framfart


Talarforum bjöd in till en föreläsning hos Göteborg Scandic Crown som jag givetvis inte kunde tacka nej till. Talaren, dagen till ära var Nicklas Bergman

nicklas.bergman.jpg

Bild från Talarforum.se

som har ett starkt intresse för teknik.

I samband med att Nicklas ställde frågor till publiken framgick det tydligt att teknikintresset var relativt outforskat. De flesta hyrde fortfarande DVD-filmer och intresset för gadgets var främmande.

Den som följer den tekniska utvecklingen så fanns det inga direkta nyheter. Tekniken är alltid före samhället i utvecklingen. Ny teknik innebär att gällande lagar sällan räcker till.

Hur ska det gå med Uber? Riskerar användarna att bli dömda för svarttaxi?
Airbnb? Allt färre bostadsrättsföreningar tillåter möjlighet att hyra ut lägenheterna.
Autopilot i bilarna, vem ska stå som ansvarig om något händer? Nu är det visserligen ett faktum att nästan uteslutande så orsakas olyckor på grund av den mänskliga faktorn.

Robotarna tar över allt fler yrken. Vad för nya yrken kommer utvecklas och vad händer med inkomsterna? Utan inkomster blir det lägre konsumtion och därmed lägre efterfrågan och då lägre behov av arbetskraft. Detta är inte helt fel med tanke på dagens överkonsumtion i i-länderna. Tänk den dagen då u-länderna kräver samma konsumtionsnivå.

Något som var mycket intressant var att det nu är möjligt att föra in information direkt in i hjärnan. Frågan är vilka som kommer våga genomföra en sådan överföring. Det är knappast så att man själv kan kontrollera att den önskvärda informationen verkligen förs in och inte något helt annat.

Nicklas har skrivit en bok, som jag begärt att det lokala biblioteket ska köpa in. Det kommer bli en spännande läsning.

Om jag ska jämföra talare inom teknik, så blev jag mer inspirerad av Stefan Hyttfors, men å andra sidan täcker Stefan in hela samhället och inte enbart den tekniska utvecklingen.

Information från Talarforum

Nicklas Bergman kombinerar korta historiska tillbakablickar med lång erfarenhet och djup kunskap om nuvarande och nya teknologier ur ett affärsperspektiv. Han vägleder åhörarna genom en ständigt uppdaterad och alltid skräddarsydd genomgång av vilka teknologier som kommer påverka oss som individer, företag och samhälle framöver.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s