Kristina från Duvemåla


Kristina från DuvemålaIgår var jag på musikalen Kristina från Duvemåla på GöteborgsOperan. Det var i stort sett samma uppsättning som i Helsingfors, när de kommer till huvudrollsinnehavarna.

Vi satt på första raden och hade därför mycket god sikt över både orkestern och scenen. I en av de första scenerna när Kristina sitter och gungar kändes det som om att man kanske behövde ducka när gungan närmade sig ens huvud 😉

Rekvisitan var något sparsmakad, men i vissa scener maxades rekvisitan för att illustrera resan över havet till Amerika och när vetet växter upp ur jorden.

Kristina, Maria Ylipää har en stark röst med brett register. Hon bar huvudrollen alldeles utmärkt och gestaltade Kristinas känslor mycket väl. Då hon är finländsk kunde det vara svårt att uppfatta en del ord, för vissa bokstäver svaldes medan andra förstärktes. Sången var däremot lättare att uppfatta än dialogerna. Lyssna gärna på låten ”Du måste finnas” av Maria Ylipää, vilket var Kristinas huvudnummer.

Karl-Oskar spelades av Robert Noack och även detta var ett bra porträtt och stark röst. Rollen som Karl-Oskar, trots att det är en huvudroll saknar ett eget huvudnummer. Karaktärens personlighet kommer bäst fram i numret ”Nej” som kan ses på Youtube.

Ulrika, Birthe Wingren, iklädde sin roll perfekt som en vass men varm kvinna. Hennes röst passar givetvis perfekt med Marias, så deras duett är fin. När båda sjunger blir det faktiskt så bra att man kan höra vad de sjunger! 😉

Robert, utförd av Oskar Nilsson var helt klart kvällens stjärna med sin röst. Han fick kvällens mest lyriska applåder efter Guldet blev till sand. Det finns en känslighet i rösten som ger publiken den rätta känslan. I mitt tycke gjorde han låten bättre än Peter Jöback från originaluppsättningen.

Mina personliga favoriter från Kristina från Duvemåla är Vi öppnar alla grindar, Skördefest, Tänk att män som han kan finnas samt Hemma (länkar till originaluppsättningen).

Dansarna gjorde ett fantastiskt arbete som bar handlingen framåt. Kören blev en mäktig upplevelse, men tyvärr kunde det vara svårt att höra vad de sjöng. Trots att orkestern var något färre personer än originaluppsättningen så fyllde de upp platsen väl och det skulle säkert behövas en expert för att höra skillnaden.

Kristina från Duvemåla är helt klart en kulturupplevelse som inte får missas!
IMG_3034Kristina från Duvemåla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s