Samtalsämnen runt bordet


Igår var vi bortbjudna
på middag och det var en hel del samtalsämnen som bockades av. Vår kommun tänker eventuellt privatisera en del av sin Teknik
-avdelning. Det innebär att parkeringsvakterna kommer vara anställda av ett privat bolag. Hur som helst berättade Oscar då att en parkeringsvakt har en högre ingångslön än vad en polis har. Det är väldigt förvånande, då en polis har garanterat en längre utbildning bakom sig. Kanske parkeringsvakten har ett mer utsatt jobb – i och med att folk i allmänhet stör sig på dem? Det var min teori i alla fall. Det finns vissa yrken som man är mer utsatt i, eller snarare som kanske rentav är impopulära på grund av hur man uppfattas av samhället. Jag nämnde bland annat Skatteverket som ett sådant jobb. Nu har visserligen en nära släkting till Oscar arbetat på Skatteverket och det fanns många argument till varför detta inte tillhörde den ”impopulära” kategorin. Jag är utan tvekan övertygad på den punkten. Det var nog bara inte rätt exempel! 😉 Själv har jag inte haft några problem heller med Skatteverket, men i efterhand är det intressant att klura på varför jag tyckte som jag tyckte. Någonstans finns ju en grund till uppfattningen. Jag lyckades dock inte lokalisera den på plats. Men nu på morgonen, i en diskussion med en totalt ointresserad Oscar så kom jag fram till det.

Dessa yrken som tillhör den impopulära kategorin, är i huvudsak de yrken som är till för att hålla ordning på andra eller hjälpa andra. Det är mestadels de som har felat eller har behov utav hjälp som blir kontaktade. I värsta fall kan man även bli nekad hjälp. Då blir man självklart impopulär som yrkesman.

Några exempel på kontakt som jag helst avstår från:

  • Polisen
  • Arbetsförmedlingen
  • Socialstyrelsen
  • Skatteverket

Om någon av ovanstående skulle kontakta mig, skulle jag genast oroa mig. Polisen – Har det hänt en olycka? Har någon i min närhet råkat ut för något? Arbetsförmedlingen – Ja.. då måste jag helt enkelt sakna ett jobb och har därför ett stort problem. Socialstyrelsen – Om jag skulle vara förälder, så kanske man blivit anmäld? Skatteverket – tror de att man fifflat? Har något blivit fel i deklarationen? Den första tanken är alltså att man blivit oskyldigt anklagad för något, så fort de avslöjar var de ringer ifrån.

Sedan finns det två andra yrken som inte heller är populära: Begravningsentreprenör och säljare. Dessa vill man inte ha kontakt med heller. Det betyder ju att man måste ha kontakt med en begravningsentreprenör just för att någon i ens närhet dött eller en säljare som försöker sälja in något som man inte ens vill ha eller efterfrågat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s