I trygghetsnarkomanernas land


Imorse var jag på en föreläsning av David Eberhard. Han berättade att vi i Sverige har en så hög trygghetsnivå att vi inte tål minsta motgång. Han har fått in psykpatienter till sig som varit helt knäckta av att flickvännen gjort slut, medan någon annan i rummet bredvid blivit hotad med pistol mot sitt huvud och/eller blivit våldtagen och är mer stabil än den person som blivit dumpad.
Kan det vara så att vi i vårt samhälle har det alldeles för bra? Det finns en sådan trygghet som gör att man blir förlamad. Man behöver helt enkelt inte göra någonting längre för att överleva. Samhället tar hand om en hela vägen. Att inte behöva göra något leder till meningslöshet och depression.

Om ämnet låter intressant kan ni spana in hans böcker på Adlibris.se.

David Eberhard

Hur kommer det sig att dagens människor blir kränkta av nästan allt? I var och varannan dagstidning hittar vi artiklar om människor som upplever sig kränkta. Den moderna människan tycks inte tåla oförrätter och upplever minsta ifrågasättande av den egna personen som förolämpande. David Eberhard, överläkare i psykiatri vid Danderyds sjukhus, föreläser humoristiskt, tankeväckande och ibland en smula provocerande om allt från ledarskap till valfrihetsstress och kränkta trygghetsnarkomaner. Om hur vi i världens objektivt säkraste och mest rättvisa land skyddar oss mot allt mindre farliga saker och känner oss sårade av små oförrätter, i arbetslivet såväl som i privatlivet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s