Skynda att älska av Alex Schulman


Alex Schulmans bok fann jag intressant just med anledning till att hans pappa fick sina barn sent i livet. Jag hade därför förväntningar på att få en inblick på hur uppväxten såg ut.

Alex har valt att under många år förtränga och fly från det faktum att hans pappa dog innan han själv fyllt 30 år. För att bearbeta sorgen träffar han en terapeut. Jag får inte känslan av att denna terapeut lyckas med något speciellt. Kanske vågade inte Alex minnas något alls av sin barndom? Anedokter beskrivs. Men just det där extra som skiljer sig från andras barndomar uteblir. Jag får inte uppfattningen av att hans faders höga ålder var av någon väsentlig karaktär som avgjorde hela Alexs barndom och uppväxt. Han blev inte ”mobbad”, hans pappa höll sig aktiv och hade tid för sina barn. Det känns som om boken bara är en början på Axel Schulmans inre resa som han har kvar att göra.

Med rädsla för känslor tror jag att livet blir alltför komplicerat. Känslor som rör kärlek ska aldrig förnekas. Sorg tillhör kärleken. Inträffar sorgen för att man ångrar händelsen i relationen man haft med den framlidne? Att man inte tagit vara på sina stunder? Jag kan bara spekulera, tack och lov.

Tyvärr motsvarade inte boken ”Skynda att älska” mina förväntningar. Jag upplevde den som en helt normal barndom och att Alex fanns där för sin pappa, såsom fadern fanns där för honom. Det är stark fokus på outtalad sorg som inte (i mina ögon) får någon upplösning mer än en mindre konfrontation. Det känns som om boken går på samma våglängd utan något som höjer eller sänker sinnesstämningen. Tyvärr lämnar boken mig oberörd.

Däremot tror jag säkert att Alex Schulman själv har haft stor nytta av att skriva sin bok. Den är välskriven och bra uppbyggd (även om det fanns en lös tråd). Jag hoppas på att Alex Schulman skriver fler böcker. Bara han får in mer känslor i texten. Inte bara ett objektivt betraktande..

20110802-111017.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s