Jessica Anderssons självbiografi


Eftersom min mamma uppskattar självbiografier har jag köpt in ett antal böcker av detta slaget. I första hand har jag fokuserat mig på kända svenskar: Morgan Alling, Jessica Andersson, Andreas Carlsson och Alex Schulman.

Detta blogginlägg har Jessica Andersson och hennes bok ”När kalla nätter plågar mig med minnen av hur det var” i fokus.

Första gången jag ”träffade på” Jessica Andersson var via Fame Factory-programmet på TV. Hon verkade vara en lugn men känslig person. Vi tittare beundrade henne.

Det kom därför som en överraskning att hennes barndom varit besvärlig och jag fattade därför intresse för hennes bok.

Boken deklarerar tydligt om att det enbart handlar om Jessicas syn på sin barndom och att det är ”hennes sanning”. Språket i boken är talspråk och jag upplever därför att det är hennes version och inte någon objektiv sammanställning. Det framgår tydligt att hon förträngt en hel del om sin barndom då det är som små minnesfragment i icke kronologisk ordning. Jag får tyvärr inte känslan av att få en inblick i hennes tankar, då hennes känslor inte beskrivs så detaljrikt. Jag känner mig helt enkelt inte ”mätt”. Jag vill veta mer! Mer detaljrik analys av sig själv. Hennes förhållande med Jonas, hennes son Liam. Oftast förklarades hennes ”flyktbeteende”, men sällan de situationer då hon tagit till det. Man kan läsa mellan raderna om hur jobbigt hon hade det. Men det är inte utmålat vid de tillfällen som var riktigt jobbiga, exempelvis turne-livet. Det ger känslan av att boken består av en sammanfattning, utan brödtext.

”När kalla nätter plågar mig med minnen av hur det var” är en lämplig bok för sommarläsning. Själv sträckläste jag den på ett par timmar.

20110802-103649.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s