Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann


Jag läser en hel del böcker men känner oftast att boksmaken är så pass personlig så jag nämner sällan vilka böcker jag har i bokhyllan. Det är en himla massa – det är knappt att jag själv vet vad jag har i bokhyllan ibland. Vilket är en del av charmen då jag står och väljer och vrakar bland mina böcker 😉

Hundraåringen som skev ut genom fönstret och försvann

Hundraåringen som skev ut genom fönstret och försvann

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann
Jag bestämde mig för att köpa den som ljudbok till en vän. Den låg högt upp på topplistorna och jag hoppades att den skulle vara rolig och innehålla lite intressant livsåskådning.
Några månader senare hittade jag boken till nedsatt pris på CDON.com. Det skadar därför inte ta reda på vad man faktiskt satt i handen (i detta fall öronen) på en vän. Helst när man kanske har lite extra respekt på grund av sina flitiga bokläsningsvanor.

Boken handlar om Allan. En helt vanlig svensk man som bor på ett ålderdomshem. Det speciella med Allan är att han just ska fylla tresiffrigt.

Allan har nästintill hamnat i en psykiskt dvala på grund av bristen av psykisk och fysisk stimulans.
Därför beger han sig olovligt iväg från hemmet.

Det dröjer inte länge förrän Allan får vakna upp ur sin dvala. Hans personlighet bjuder på risktagande och han har lätt att finna sig i det mesta utan att ens lyfta på ögonbrynen.

Under Allans pågående äventyr bjuds det på tillbakablickar ur Allans liv som informerar att denna vanliga människa haft ett högst intressant liv som i sin tur påverkat världen på ett eller annat sätt.

Författaren skriver om olika viktiga händelser i världen och inkluderar Allan i händelsernas centrum. Författarstilen är lättläst med samtidigt känns den aningen oförändrad rakt igenom. När man kommer in i boken känns det inte som om något direkt överraskar eller har någon speciell tvist. Människorna i omgivningen känns inte fullt så unika eller utmålade med just sina specifika drag. Bara en ytlig iakttagelse.

Jag uppskattade boken. Det var en trevlig läsning med intressant lättolkad historia om USA, Sverige, Iran, Kina och Ryssland i huvudsak. Den bjöd dock inte på högljudda skratt även om den vid flertal stunder fick en att le något. Om man är person som läst mycket känns den kanske inte så unik och tillochmed överskattad då den legat länge och högt på topplistorna.
Det finns hur som helst inget ”dåligt” som drar ner boken. Det handlar nog helt enkelt av vad man roas av. Perfekt bok för semester och sträckläsning!

2 kommentarer

 1. FinaFrun · februari 26, 2011

  Den boken har jag länge varit nyfiken på, men på något sätt har den ändå aldrig hamnat i shoppinkorgen…

  Kikade på dina tidigare inlägg från Gran Canaria och fick en stark längtan! Ön var under några år mitt hem och dottern är även född där. Men vi bodde i Playa del Ingles.
  Shoppingen i Las Palmas hååller hög klass! Du missar väl inte den?

  • Camilla · februari 28, 2011

   Ja, Triana är en mycket fin gata att shoppa loss på! Vi besökte inte Las Palmas denna gången utan shoppade i 7 Palmas (strax förbi Las Palmas och Siete Palmas.

   Härligt att ni bott på ön! Jag skulle kunna tänka mig säsongsbo där..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s