Tidningsartikeln i lokaltidningen


Det är mycket spännande grejer på gång! Nu är jag sådär hemsk och skriver A men inte B. Men misströsta inte – när de olika ”spännande grejerna” är avklarade kommer jag självklart informera om detta.

Tills vidare kan ni få läsa artikeln som lokaltidningen skrev om mig nedan:

Jag och brorsan i tidningen

Jag och brorsan i tidningen

(Obs! Jag har rensat bort avgörande information för att skydda min identitet)

Chefen i klubben.
Camilla har varit ordförande i Taekwondo-klubben sedan årsskiftet 2006/2007. ”Jag jobbar med administration så jag har vanan inne. Dessutom tycker jag det är kul. De andra tycker nog bara det är skönt att jag hanterar det” säger hon.

Taekwondon ger Camilla en kick

De flesta ordförande i idrottsklubbar är män och medelålders. Camilla är varken eller. Sedan fyra år tillbaka styr hon Taekwondo-klubben, samtidigt som hon för närvarande är klubbens enda kvinnliga medlem.

– Förra terminen var det med två andra tjejer, en mamma och hennes dotter. Men just nu är jag ensam, konstaterar Camilla.

Det är säsongsstart för klubbens träning, men intervjun kan av förklarliga skäl genomföras i lugn och ro i damernas omklädningsrum.

Stort utbud

Atlantic är den mindre av stadens två taekwondoklubbar. I kommunen finns dessutom karate, ju jutsu, kung fu och två judoklubbar, så utbudet av kampsport är ganska stort.

– Det som skiljer oss från de flesta andra klubbarna är att medlemmarna är äldre. Vi har ingen separat barngrupp, utan alla tränar tillsammans. Därför har vi satt en tolvårsgräns, om inte barnets egen förälder också är med, säger Camilla.

I nuläget har föreningen ett 30-tal medlemmar från gymnasieåldern upp till 40-strecket.

Vill växa

– Vi är nöjda med att vara en liten klubb, men vi hoppas ändå kunna växa lite under 2011. Målet vore att kunna ha två separata grupper, en för nybörjare och en mer avancerad, säger Camilla.

Själv började hon träna taekwondo under 2002, när hon var 19 år.

– Min bror Andreas tränade i klubben och tyckte att jag borde vara med och röra på mig. Vid den tidpunkten satt jag mest vid datorn och tränade ingenting, säger Camilla.

Snart märkte hon att taekwondo var precis i hennes smak.

– Jag tyckte om klubbandan, det är en vänskaplig atmosfär här och inte alls så militäriskt som man kunde tro. Dessutom är det ett bra sätt att hålla igång, man tränar hela kroppen.

Sparkar och slag

Taekwondo är en kampsport som lägger stor vikt vid höga sparkar, vilket kan verka våldsamt.

– Men oftast gör vi bara markeringar, eller så tränar vi mot spadar eller mitsar (en sorts kuddhandskar). Det är inte meningen att man ska ha ont när man går hem, säger Camilla.

Även om hon är ensam tjej i klubben säger hon att taekwondo är en av de kampsporter i Sverige som har högst andel kvinnliga utövare.

– Man kommer längre på att vara smidig, vig och snabb än på att vara stor och stark, så det passar tjejer. Och man behöver inte vara rädd, killarna är alltid extra snälla när man är tjej, haha!

Självförsvar

Självförsvar är också en aspekt av träningen, även om Camilla aldrig kommit i en situation när hon behövt använda sina kunskaper för att skydda sig.

– Men jag tror att jag fått bättre självförtroende och är mindre rädd när jag är ute tack vare träningen. När man tränar kampsport får man bättre reaktionsförmåga och blir mer uppmärksam på vad som händer runt en. Då blir det lättare att snabbt fly fältet om det händer något!

Taekwondo

Den moderna taekwondon skapades av den koreanske militären, sedermera generalen, Choi Hong Hi (1918-2002). Det var när Choi Hong Hi vistades i Japan under 1930-talet som han började utveckla taekwondo genom att kombinera karate med traditionella koreanska kamptekniker. Namnet betyder hand (tae) fot (kwon) och väg (do), vilket pekar på att kampsporten innehåller slag, sparkar och redskapstekniker, men inga grepp och kast.

Två grenar

Den internationella taekwondo-rörelsen är delad i två olika grenar: International Taekwondo Federation (ITF) och World Taekwondo Federation (WTF). ITF lägger mer fokus på handtekniker i sin träning, medan WTF mer fokuserar på sparktekniker och tävling, efter att deras variant fått officiell OS-status.

Camilla

Aktuell: Nyligen omvald för att sitta ett femte år som ordförande i Taekwondo-klubben.

Ålder: 27.

Gör: arbetar med administration i ett mindre företag.

Familj: Två äldre bröder, mamma och pappa.

Intressen: Foto, teater, litteratur, dataspel och konst. Förutom att träna taekwondo två gånger i veckan även innebandy och att gå på Friskis och svettis. ”Innebandygänget består också av bara killar förutom mig, så jag är van.”

5 kommentarer

 1. Oddán · januari 27, 2011

  Grymt tjejen!
  Hade på känn att du var en ”farlig” flicka 😉

  //O

  • Camilla · januari 28, 2011

   Haha 🙂 Det hade inte varit tokigt om så var fallet 😉 jag får kämpa på!

 2. björn · januari 28, 2011

  Taekwondo himmla rolig sport som jag själv var med på för rätt många år sedan nu i en liten Klubb ( Tranås ) den klubben finns ej kvar längre tyvärr då hadde jag säker varit med fortfarande !!!!!!! nog om mig det är roligt att läsa din blogg och jag uppskattar den verkligen .ha de bäst björn zz

  • Camilla · januari 29, 2011

   Kul att du uppskattar bloggen 🙂 jag ska se till att uppdatera desto flitigare!

   Taekwondo är himla roligt ja, jag gillar helst min klubb då det är en så härlig kompisanda och måånga skratt 🙂 snart är det gradering, så jag försöker lägga i lite extra energi.

   • björn · januari 30, 2011

    ja men visst klart jag gillar din blogg, den om Taekwondo var ju extra kul tyckte jag 🙂 jag ser fram i mot att läsa mer av dig och dit liv mvh björn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s