Bilder från Jul på Liseberg


FTP:n fungerar tyvärr inte ikväll och därför kan jag inte skicka upp ett trevligt bildalbum. Så länge får nedanstående albumets upplägg duga. Den riktiga versionen kommer upp inom den närmsta tiden.

Gårdagens kväll började med att jag fick höra att tåget var försenat med 15 minuter. Men tur som jag hade gick tåget som det skulle – just för att det var den försenade tåget som kom in den tiden den aktuella tåget skulle komma.

Väl inne träffade jag mitt sällskap och jag fick väl ihop cirka 14 bilder med långa slutartider innan den efterlängtade isshowen satte igång. Med långa slutartider är det inga problem att fota med ISO100. Jag hatar nämligen brus som får bilderna även att se platta ut.

När showen drog igång var jag tvungen att ha ISO500 – 800 (det låter inte så farligt) och en slutartid på runt 125-250 och bländare 1.4 – 4. Det berodde på det tillfälliga ljuset. Nackdelen är att min kamera börjar bli till åren (enligt kameravärldens definition) och knappast besitter den fina brushanteringen som dagens kameror har. Min ISO800 motsvarar alltså dagens ISO3200 när det kommer till synligt brus. Detta känns trist. Det försvårar verkligen det hela. För att rädda fotograferingen måste man riskera att få ofokus på grund av stor bländare och rörelseoskärpa på grund av längre slutartider.

Jag hade även stativ med mig, men eftersom folk började snubbla över det vid isshowen var det bara att ursäktande fälla ihop det. Stativ funkar ändå knappt på rörliga ting – såvida det inte är enbensstativ.

Det snöade nästan hela tiden och objektivet fick lite smält snö på linsen. Kvällen var toppen och jag ser fram emot nästa ”Jul på Liseberg”! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s